Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Moderní i historické Panama City

Dne 15. srpna roku 1519 bylo u pobřeží Panamského zálivu založeno město Ciudad de Panamá, anglicky Panama City, které je dnes hlavním a největším městem Panamy. Z původně nenápadné španělské osady se stalo kosmopolitní město, které vítá návštěvníky připlouvající z Pacifiku siluetou mrakodrapů.

Panama City vyrostlo východně od ústí Panamského průplavu do Tichého oceánu. Jeho zakladatelem byl Pedro Arias Dávila, který se zde usadil společně se stovkou španělských přistěhovalců. Ciudad de Panamá se tak stalo prvním trvale osídleným španělským městem na pobřeží Pacifiku. Netrvalo dlouho a město začalo sloužit jakožto základna pro objevitelské výpravy Španělů podél tichomořského pobřeží Jižní Ameriky. Právě z Panamy vyplul i Francisco Pizarro, který následně dobyl rozsáhlou inckou říši. 

Panama City
Foto: Panama City

Panama City posléze sloužilo sklad stříbra, zlata a dalšího cenného zboží pocházejícího z Nové Granady. Místokrálovství Nová Granada se rozkládalo na území dnešních států jako je Ekvádor, Kolumbie, Panama, Venezuela, část Peru, Guyany a Brazílie. Odtud byla přes Panamskou šíji získaná kořist přepravována na karibské pobřeží a odtud dále do Evropy. V roce 1610 už Ciudad de Panamá patřilo mezi nejvýznamnější španělská centra v Novém světě a žilo v něm okolo 5 tisíc obyvatel. Vzhledem ke své strategické poloze a bohatství, které ukrývalo, se však město stalo terčem útoků pirátů a dalších námořních lupičů. V roce 1671 jej napadl společně se 1400 muži anglický pirát Henry Morgan, který město vypálil a kompletně zničil. Pozůstatky tohoto starého města jsou dnes známy jako „Panama la Vieja“, tedy Stará Panama a jsou archeologickou lokalitou.

V roce 1673 se asi 2 km od ruin původního města začalo s výstavbou Panamy nové. V současnosti je tato čtvrť nazývána Casco Viejo (Stará čtvrť) a je součástí jinak moderního velkoměsta, v němž žije okolo 800 tisíc lidí. Největšího rozvoje se město dočkalo během zlaté horečky, která propukla v Kalifornii. V letech 1848 až 1869 proudily přes Panamskou šíji stovky tisíc lidí. Dalším významným mezníkem v dějinách Panama City byla výstavba Panamského průplavu. Američané se v souvislosti s touto stavbou zasloužili také o zlepšení životních podmínek lidí v oblasti. Přičinili se na vymýcení nemocí, jako je žlutá zimnice a malárie a také vystavěli vodovody a kanalizace.

katedrála v Panamě
Foto: katedrála v Panama City

Panama City je v současnosti politickým, administrativním, kulturním i ekonomickým centrem Panamy. Je mezinárodním bankovním centrem a také sídlem významných státních univerzit. V Panama City se konají různé mezinárodní konference a další významné události. Vyhlášené je například Konferenční centrum Atlapa s kapacitou téměř 5000 lidí. Kromě moderní architektury, která je zde zastoupená množstvím mrakodrapů, se město pyšní také pozůstatky španělských koloniálních staveb, muzei a parky. Asi největší atrakcí však je pozorování obrovských lodí projíždějících skrze Panamský průplav. Koho by zajímala historie Panamského průplavu, může navštívit specializované Muzeum průplavu, které pojednává jak o prvotních nápadech pro vytvoření průplavu a propojení Atlantiku s Pacifikem, tak i o samotném průběhu výstavby. Shlédnout můžete dobové záběry a v simulované kabině vyzkoušet Panamským průplavem proplout.

V Panama City stojí za návštěvu již zmiňovaná Stará Panama – Panamá la Vieja, která se nachází asi 2 kilometry od dnešního centra. Zříceniny, které se v tomto areálu nachází, pochází z počátku 16. století a krásně se doplňují se svěží vlhkomilnou flórou. Nejpůsobivější a nepřehlédnutelnou stavbou je bezesporu katedrála s dominantní věží, ale poměrně dobře zůstal zachován i Biskupský dům a klášter. V blízkosti ruin se nachází trh s řemeslnými výrobky domorodých obyvatel a nechybí ani restaurace, z níž si můžete během jídla dopřávat výhled na záliv. 

Ze Staré Panamy se můžete vydat do historického centra dnešního hlavního města známého jako Casco Viejo. Tato čtvrť je tvořena nádhernými koloniálními domy s vyřezávanými balkony, úzkými uličkami a malebnými dvorky. Panuje zde klid a pohoda. V Casco Viejo stojí za návštěvu katedrála Catedral Metropolitana, jejíž třpytící se věžičky jsou vykládány perlami, jezuitský klášter z roku 1667, kostely Iglesia de San Francisco či Iglesia San José, uvnitř kterého se nachází Zlatý oltář precizně vyřezávaný ze dřeva a zdobený plátky zlata. Dalšími krásnými svatostánky jsou kostely Iglesia de la Merced a Iglesia de San Felipe de Neri. 

noční pohled na Panama City
Foto: noční pohled na Panama City

K vidění je v této čtvrti také Prezidentský palác, kde se konají nedělní prohlídky a další krásné paláce, jako například Palacio Bolívar, Justiční palác či Palacio de las Garzas. V paláci Las Bovedas je možné navštívit galerii umění. Zajímavé je rovněž Muzeum národní historie či muzeum věnované náboženskému umění, které se nachází v klášteře Santo Domingo. Vašemu pohledu by nemělo ujít ani Národní divadlo a mnoho krásných starých domů, jako je Casa Góngora, La Casa Boyacá či Casa Art Deco. Obě staré části Panama City, jak Panamá la Vieja, tak i Casco Viejo, jsou dnes zapsány na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Na okraji čtvrti Casco Viejo začíná Francouzský park, v němž se nachází budova francouzského velvyslanectví. Je památkou na francouzské stavitele, kteří se podíleli na výstavbě Panamského průplavu. Při procházce parkem se již můžete kochat architekturou moderního Panama City. Před vámi se náhle objeví siluety mrakodrapů a také nepřehlédnutelný silniční obloukový most Puente de las Américas - Most Amerik. Ten měří 1669 metrů a překonává Panamský průplav v místě, kde vyúsťuje do Tichého oceánu a tak vlastně spojuje pevninu Střední a Jižní Ameriky. S výstavbou mostu se začalo v roce 1958, ale do provozu byl uveden až v roce 1962. Až do roku 2004 byl Puente de las Américas jediným mostem vedoucím přes Panamský průplav. Dnes jej doplňuje ještě most Puente Centenario. 

V centru města se nachází nespočet obchodů a obchůdků s nejrůznějším zbožím snad z celého světa. Vzhledem k tomu, že je zde nízké clo, jsou i ceny v Panama City velice příznivé a láká to sem na nákupy spoustu cizinců. Mezi nejznámější obchodní centra patří Via Espaňa a Avenida Central, kde to žije ve dne i v noci. O ubytování se v metropoli starají hotely s mezinárodním věhlasem, ale i menší rodinné penziony. Ubytování všeobecně je na dobré úrovni. Panama City je známé svým poměrně rušným nočním životem, v centru města jsou až do ranních hodin otevřeny diskotéky, bary, konají se nejrůznější show i kulturní představení. Při návštěvě panamské metropole se tak rozhodně nebudete nudit.

- jap -

Další články z Panamy: 
Panama – mezi dvěma oceány

Článek byl zobrazen 6 477 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko